Dana 18. ožujka 2021 brz financijsku pomoć poslana
"Veteran u potrebi" 2000 CZK.

Gospođa Ivance Medved i njezina obitelj u Sisak,
njezin brat je veteran i služio u specijalnim snagama.

Pomoć u Hrvatskoj.


TV je u Hrvatsku poslan 15. siječnja 2021. za obitelj Mehinović u Sisku.
Neka služe što duže i djeca mogu učiti.

Televize

TV do Chorvatska


Put pomoći i podrške "UDBINA 2019".

Dlouhodobý projekt na pomoc a rozvoj oblasti Općina Udbina v Chorvatsku. 

27.06.19 7:34 
Předmět: Centar za pomoć u kući Općine Udbina

 

Poštovani,

 Sukladno našem razgovoru javljam Vam se po dogovoru, da ukratko navedem poslove koji se odrađuju u našem Centru za pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama.

Centar trenutno ima 55 korisnika gdje se obavljaju usluge kućnih poslova, održavanje osobne higijene, uređenje okućnice, tehnički poslovi u kućanstvu i po potrebi ostali poslovi van kućanstva.

Korisnici Centra su starije osobe preko 70 godina starosti i neophodna im je naša pomoć. Poslove obavljam sam kao ravnatelj zajedno sa tri gerontodomaćice.

Broj korisnika raste iz dana u dan te nam je svaka pomoć dobro došla u materijalnom i financijskom obliku, bilo bi nam drago da nam izađete u susret koliko možete.

 Unaprijed hvala

 Ravnatelj Centra

Ekspedicija Hrvatska 2019.

Informacije.

Poštovani prijatelji, Hvidr-a Valpovo i ove godine organizira besplatni prijevoz u Knin na obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti ,vojno redarstvene operacije Oluja, Dan pobjede i proslave Dana hrvatskih branitelja. Mole se svi Članovi udruge HVIDR-A Valpovo ,svi hrvatski branitelji, kao i njihove obitelji da svojom nazočnošću uveličaju ovaj za Hrvatsku neizmjerno važan događaj. Svi zainteresirani mogu se prijaviti predsjedniku HVIDR-e Valpovo Zoranu Markota na broj telefona 095 803 96 53 ili osobno u prostorije HVIDR-a Valpovo na adresi :Trg kralja Tomislava 14 (stara vječnica ) utorak i četvrtak od 10 sati do 12 sati. 
Srdačan pozdrav svima

Zoran Markota 
Predsjednik HVIDR-a Valpovo

Hvala svima koji su pomogli.

Ekspedicija Božić 2018. Pomoć starim stanovnicima sela Bunić u Hrvatskoj.

Pomoć u hrani u selu Bunić. 

Božić 2018

Dobrotvorni fond Ratni veterani bez granica.

Dobrotvorni fond je utemeljen s ciljem pomoći Ratnim veteranima (vojnicima), i njihovim obiteljima u socijalnoj, zdravstvenoj i materijalnoj oblasti. Dobrotvorni fond će takodjer raditi na poboljšanju položaja žrtava oružanih konflikta i na promicanju mirnih rješenja sporova medju narodima.

19.12.2018

Dobar dan te ugodan ostatak istog.

Doljnja obavijest se ne odnosi samo na starije i bolesne osobe nego i na Nas HRVI-e u invalidskim kolicima te ostalim ortopedskim pomagalima. 
Zapravo odnosi se na sve Nas koji smo prošli pakao rata
[UPUTE O POSTUPANJU I PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD HLADNOĆE]

Niske temperature kojima ljudi mogu biti izloženi u kući, na poslu, tijekom putovanja ili svojih aktivnosti u slobodno vrijeme, često imaju negativan utjecaj na njihovo zdravstveno stanje. S obzirom na to da hladno vrijeme povećava smrtnost i predstavlja veliki rizik za zdravlje mnogih ljudi, radna skupina Ministarstva zdravstva je, ususret zimi, izradila tekst uputa kako organizam zaštiti od posljedica niskih temperatura zraka i hladnoće pod nazivom Zaštita od velikih hladnoća – preporuke za javnost.

[PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD HLADNOĆE]
1. Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
2. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
3. Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
4. U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
5. Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
6. Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
7. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
8. U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline
Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:
Hitnu medicinsku službu – 194 ili jedinstveni europski broj za žurne službe – 112.

Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba - Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar" izradio je preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće/niskih temperatura zraka:

1. Starije osobe uslijed sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne fizičke aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, osobito osjetljivu na hladnoću. Stoga se preporuča kontaktirati ih učestalije, posjećivati ih i brinuti se o njihovim životnim te zdravstvenim potrebama tijekom razdoblja nižih temperatura zraka;
2. Preporuča se izbjegavati izlaganje hladnoći, posebice u ranojutarnjim i večernjim/noćnim satima, osobito gerijatrijski bolesnici oboljeli od kardiovaskularnih, respiratornih i endokrinih bolesti te oboljeli od Alzheimerove bolesti i drugih demencija;
3. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline te komotna obuća otporna na vlagu bez visokih potpetica zbog sprečavanja padova i ozljeda;
4. Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati te prilikom izlaska zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti obavezno usta šalom zbog prevencije direktnog udisanja hladnog zraka;
5. U slučaju pojave pojačanog znojenja starije osobe, potrebno je presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline, te skinuti suvišnu odjeću;
6. U slučaju pojave drhtavice kod predugog izlaganja hladnoći, znak je za hitan povratak u unutrašnji zatopljeni prostor;
7. Starije osobe trebaju izbjegavati teži fizički rad na otvorenom te aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći (osobito se odnosi na čišćenje snijega);
8. Izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini zbog prevencije mogućih padova i ozljeda;
9. Nužno je unijeti u organizam dovoljno tekućine, posebice u obliku toplih čajeva ili juha te izbjegavati alkoholna pića i više od dvije šalice kave dnevno;
10. Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18° C);
11. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazitog crvenila kože, potrebno je kontaktirati svog izabranog liječnika opće/obiteljske medicine;
12. U vrijeme hladnih mjeseci preporuka je da osobe starije životne dobi uvijek uz sebe imaju svoje osobne podatke ( ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja), kao i popis lijekova koje uzimaju te telefonski broj osobe kojoj se može javiti za tu stariju osobu.
13. U okolnostima izrazito nepovoljnih životnih uvjeta zbog ekstremne hladnoće potrebno je starijim osobama osigurati primjereno stanovanje, zdravstvenu skrb te opskrbu hranom i vodom uz potporu zajednice i obitelji, kao i kontinuirano utvrđivanje i praćenje zdravstvenih i socijalnih potreba starijih osoba..

Nenad Mišič.


 

Ekspedicija UNPROFOR 2018.

20. 9. do 24. 9. 2018.

Humanitarna pomoć uglavnom starim i siromašnim stanovnicima Bunića i Čanaku. Sjećanje na pale češke i hrvatske vojnike, postavljanje vijenci na Ljubovu i Kninu.

Dobrotvorni fond Ratni veterani bez granica.

Dobrotvorni fond je utemeljen s ciljem pomoći Ratnim veteranima (vojnicima), i njihovim obiteljima u socijalnoj, zdravstvenoj i materijalnoj oblasti. Dobrotvorni fond će takodjer raditi na poboljšanju položaja žrtava oružanih konflikta i na promicanju mirnih rješenja sporova medju narodima.

Dobrotvorni fond će:
a) Potporovati duhovne i materijalne interese veterana i žrtava rata i njihovih obitelji svim dostupnim sredstvima.
b) Pružati humanitarnu pomoć u oblastima pogodjenim ratom i terorizmom.
c) Financijski potporovat rad i izgradnju društvenih i rekreacijskih  objekata i "Domova za Veterane".
d) Održavati u dobrom stanju povjerene i iznajmljene stvari pokretne i nepokretne.
e) Pružati pravnu pomoć ratnim veteranima i vojnicima.
f) Financirati istraživanje i razvoj novih lijekova i terapijskih tehnika za liječenje raznih oblika ranjavanja i bolesti, a takodjer istraživanje liječenja pomoću matičnih stanica.
g) Pomagati veteranima i vojnicima koji trpe od Postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) 
h) Potporovati kulturne i sportske akcije za Ratne veterane (npr. Dan Veterana)
i) Potporovati udruge i klubove ratnih veterana (npr. Moto klub Veterani bez granica)
j) Potporovati filmsku industriju u tvorbi novih filmova i dokumenata o Veteranima
k) Potporovati prograne za djecu i mladež (predavanja,  susreti s veteranima, ljetnji kampovi i sl.)
Zapisano 5. rujna 2015.
 


Prozirni broj računa u međunarodnom formatu (IBAN), FIO bank:

CZ1820100000003333332015

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.